Jabloňový květ - mladý Ryzlink rýnský, Neuburské a šampaňské
Konvalinka - Tramín červený
Lípa - Mladý Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené.
Růže - růžový oxid je částečně zodpovědný za květinovou vůni Tramínu a Pálavy.
Ananas - často se vyskytuje v Chardonnay a Ryzlinku rýnském. Muže též indikovat botrytické hrozny.
Angrešt - klasický odrůdový charakter Sauvignonu blanc, ale často se vyskytuje i u Ryzlinku vlašského. Vyžaduje vyzrálost a relativně vysokou hladinu kyseliny vinné.
Banán - je charakteristický pro bílá vína z regulovaného kvašeni jako např. Ryzling rýnský
Borůvka - borůvky jsou mnohem měkči, více navoněné, ale méně intenzivní než černý rybíz. U nás je to časté aroma, v případě dobře vyzrálého Modrého Portugalu a Zweigeltrebe.
Broskev - vyzrálý Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay.
Černý rybíz - obyčejně atraktivní aroma Cabernetu Moravia, Cabernetu Sauvignon a Svatovavřineckého
Grapefruit - nachází se často v Sauvignonu Blanc, Mulleru Thurgau a někdy i v Chardonnay
Hrách - aroma čerstvého zeleného hrášku nacházené ve víně odrůdy Sauvignon Blanc
Jahoda - klasický vyzrálý u odrůdy Rulandské modré a v neposlední řadě většiny růžových vín
Pomeranč - toto aroma obsahuje mnoho bílých vín, konkrétně například vyzrálé muškáty, Ryzlink rýnský a Rulandské šedé.
Mandarinka - jemnější než pomeranč, ukazuje na větší komplexnost a jemnost u Muškátu moravském či Ryzlinku rýnském.
Meloun - žlutý meloun s tropickým ovocem může být součástí charakteru Chardonnay z velmi teplých ročníků .
Meruňka - klasický odrůdový charakter u Ryzlinku rýnského, šampaňského a jiných.
Ostružina - vyzrálé Rulandské modré, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Frankovka a André.
Rajče - vůně vyzrálých rajčat může být nalezena v některých bílých Sylvánské zelené a v červených vínech Merlot, Rulandské modré.
Sušená švestka - většinou je nalezneme u odrůdy Rulandské Modré
Skládá se z různých aroma a koření . Anýz, badyán, bazalka, fenykl, a mnoho dalších kořenitých aromat
Anýz - toto koření, bylinné aroma, může být nalezeno ve vínech téměř jakéhokoliv stylu.
Fenykl - byl nalezen v mnoha bílých i červených vínech
Káva - starší červená vína zpravidla kabernetového typu.
Lékořice - jistá koncentrace vůně často nacházená ve sladkých bílých vínech, která byla vyrobena z cibéb ale vysušených sluncem.
Rybízový list – nedozrálost, speciálně u odrůd Cabernet Sauvigon, Sauvigon blanc a Semillon.
Skořice - skořicové stopy lze najít jak v červených konkretně ve Frankovce a Cabernetu Sauvignon tak v bílých vínech Tramín , Malverina.