Vůně ve víně

 

Jaké vůně ovoce či květin lze ve víně objevit? Máme pro Vás několik nejrozšířenějších připravené.


Vůně květin a ovoce

Jabloňový květ - mladý Ryzlink rýnský, Neuburské a šampaňské


Konvalinka - Tramín červený


Lípa -  Mladý Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené.


Růže - růžový oxid je částečně zodpovědný za květinovou vůni Tramínu a Pálavy.


Ananas - často se vyskytuje v Chardonnay a Ryzlinku rýnském. Muže též indikovat botrytické hrozny.


Angrešt - klasický odrůdový charakter Sauvignonu blanc, ale často se vyskytuje i u Ryzlinku vlašského. Vyžaduje vyzrálost a relativně vysokou hladinu kyseliny vinné.


Banán - je charakteristický pro bílá vína z regulovaného kvašeni jako např. Ryzling rýnský


Borůvka - borůvky jsou mnohem měkči, více navoněné, ale méně intenzivní než černý rybíz. U nás je to časté aroma, v případě dobře vyzrálého Modrého Portugalu a Zweigeltrebe.


Broskev - vyzrálý Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay.


Černý rybíz - obyčejně atraktivní aroma Cabernetu Moravia, Cabernetu Sauvignon a Svatovavřineckého


Grapefruit - nachází se často v Sauvignonu Blanc, Mulleru Thurgau a někdy i v Chardonnay


Hrách - aroma čerstvého zeleného hrášku nacházené ve víně odrůdy Sauvignon Blanc


Jahoda - klasický vyzrálý u odrůdy Rulandské modré a v neposlední řadě většiny růžových vín


Pomeranč - toto aroma obsahuje mnoho bílých vín, konkrétně například vyzrálé muškáty, Ryzlink rýnský a Rulandské šedé.


Mandarinka - jemnější než pomeranč, ukazuje na větší komplexnost a jemnost u Muškátu moravském či Ryzlinku rýnském.


Meloun - žlutý meloun s tropickým ovocem může být součástí charakteru Chardonnay z velmi teplých ročníků .


Meruňka - klasický odrůdový charakter u Ryzlinku rýnského, šampaňského a jiných.


Ostružina - vyzrálé Rulandské modré, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Frankovka a André.

 

Rajče - vůně vyzrálých rajčat může být nalezena v některých bílých Sylvánské zelené a v červených vínech Merlot, Rulandské modré.

 

Sušená švestka - většinou je nalezneme u odrůdy Rulandské Modré

 

Kořenitá vůně

Skládá se z různých aroma a koření . Anýz, badyán, bazalka, fenykl, a mnoho dalších kořenitých aromat


Anýz - toto koření, bylinné aroma, může být nalezeno ve vínech téměř jakéhokoliv stylu.


Fenykl - byl nalezen v mnoha bílých i červených vínech


Káva - starší červená vína zpravidla kabernetového typu.


Lékořice - jistá koncentrace vůně často nacházená ve sladkých bílých vínech, která byla vyrobena z cibéb ale vysušených sluncem.


Rybízový list – nedozrálost, speciálně u odrůd Cabernet Sauvigon, Sauvigon blanc a Semillon.


Skořice - skořicové stopy lze najít jak v červených konkretně ve Frankovce a Cabernetu Sauvignon tak v bílých vínech  Tramín , Malverina.