Jako skvělou chuťovku k vínům doporučujeme především sýry. Na slané chipsy nebo oříšky zcela zapomeňte, tyto pochutiny se k vínům opravdu nehodí!
Chuť vína skvěle doplní výborný sýr. A jak tedy ten správný sýr vybrat? Pojďme se tedy říci jak nejvhodněji nakombinovat bílá a červená vína k sýrům.
Obecně se dá říci, že bílá vína se budou velice dobře snoubit se sýry tvrdými a vína červené se sýry zrajícími.
Ryzlink rýnský - hodí se k sýrům holandského typu. Chuťově ladí s eidamem, ementálem či madelandem.
Veltlínské zelené - je jedním z vyhledávaných a oblíbených vín, které má rádo například sýry ementál, gouda či eidam.
Neuburské - pro toto víno doporučujeme vyzkoušet například goudu, eidam obohacený o koření. Velice se k tomuto vínu hodí i leerdammer.
Sylvánské zelené - toto víno si zaslouží tvrdé sýry například moravský bochník, beaufort. K tomuto vínu se také hodí třeba i kozí sýr nebo sýr balkánský.
Chardonay - k tomuto vínu se hodí tvrdé sýry jako třeba gouda, beaufort, eidam, ale můžeme k tomuto vínu podávat i kozí sýr.
Merlot - toto víno doporučujeme kombinovat se sýry s bílou plísní, také se k němu skvělé hodí zrající sýry.
Svatovavřinecké - toto víno si zaslouží sýry s bílou plísní, ale můžeme také zkusit sýry z dvojí plísní, jako například- cambozola a vltavín.
Frankovka - k tomuto vínu doporučujeme sýry s bílou plísní, ale i polotvrdé sýry holandského typu s kořením.
Zweigeltrebe - doporučujeme k němu sýry s bílou plísní.
André - harmonizuje se sýry s bílou plísní.
Rulandské modré - k tomuto červenému vínu se výborně hodí měkké sýry s bílou plísní, například camembert, brie a nebo hermelín. Dobře se snoubí i s tvrdými nebo polotvrdými sýry, například ementál, pecorino a moravský bochník.