Jakostní třídění vín
Vína se třídí do jakostních skupin podle vyzrálosti hroznů při sklizni neboli obsah cukru v moštu. Při zpracování se měří obsah cukru a to v kilogramech na 100 litrů moštu. 1 kg cukru ve 100 litrech moštu = 1° ČNM (Český normalizovaný moštoměr)
1. Stolní víno min. cukernatost 11° ČNM
zde není na etiketě uvedena země původu ani cukernatost. Původ hroznů může být z kterékoliv země EU z odrůd moštových, stolních a z neregistrovaných hroznů. Je možné při výrobě doslazovat.
2. Zemské víno min. cukernatost 14° ČNM
víno musí pocházet z tuzemských hroznů a registrovaných odrůd v SOK. ( Státní odrůdová kniha ). Tato vína mohou být označena odrůdou, oblastí a ročníkem. Mošt se smí při výrobě doslazovat.
3. Jakostní vína min. cukernatost 15° ČNM
výroba musí být jen z tuzemských hroznů z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba musí proběhnout v oblasti kde byly hrozny vypěstovány a sklizeny. Nesmí se při výrobě doslazovat!
- Kabinetní vína - Tato vína jsou vyráběna z kategorie moštů, která dosáhla nejméně 19°NM cukernatosti. Bývají to lehčí, suchá vína. Tato vína jsou pitelná.
- Pozdní sběr - Jsou to vína plnější většinou suchá či polosuchá. Tato vína jsou svojí cukernatostí o třídu víš než vína kabinetní. Při sklizni musí mít cukernatost nejméně 21°NM. Jsou to tedy více vyzrálé hrozny.
- Výběr z hroznů - Vína mají plnou chuť s vyšším obsahem alkoholu, mohou mít i vyšší zbytkový cukr. Při sklizni musí mít toto víno cukernatost nejméně 24°NM.
- Výběr z bobulí - Jsou to vína polosladká či sladká a velice plná svou chutí. Toto víno (bobule) zrálo velmi dlouho na vinicích. Tyto bobule musí mít minimální cukernatost při sklizni 27°NM.
- Výběr z cibeb - pro výrobu tohoto vína se používají bobule napadená ušlechtilou plísní a nebo mohou být vyrobené z přezrálých bobulí. Tyto bobule musí dosahovat cukernatost alespoň 32°NM. Takto vyzrálé víno se díky velmi dlouhé době zrání mění úbytkem vody, dalo by se říci až na hrozínky (cibeby). Zbylá sladká šťáva se následně vylisuje.
- Ledová vína - Tato vína jsou velmi sladká. Ledová vína se vyrábí lisováním pouze zmrzlých bobulí. Víno musí být sklízeno při teplotě nejvíce -7°C. Z těchto sklizených bobulí musí mít mošt cukernatost alespoň 27°NM. Lisují se pouze bobule plně zmrzlé. Bobule nesmí rozmrznout, aby do moštu nedostala zmrzlá voda. Pokud se tak stane je nenávratně narušen celý proces výroby. Proto je velice složité toto víno vyrobit. Ceny těchto vín jsou díky složitějšímu procesu výroby vyšší.
- Slámová vína - jsou to vína velmi sladká. Slámové víno je víno, které vzniklo z hroznů, které se sušily alespoň 3 měsíce, buď rozvěšená nebo sušená na rákosu či slámě. Tímto způsobem se odpařuje část vody z bobule až zbude sladká šťáva a tato se pak vylisuje. Tato bobule musí pak vykazovat cukernatost moštu nejméně 27°NM. Výroba slámového vína je také náročnější. Za to jsou však tato vína opravdu exkluzivní.
4. Jakostní víno odrůdové min. cukernatost 15° ČNM
Toto víno může být vyrobeno z hroznů nejvýše 3 odrůd a odrůda uvedená na etiketě musí převažovat 85% obsahu použitých hroznů.
5. Jakostní víno známkové min. cukernatost 15° ČNM
Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.
6. Víno originální certifikace – VOC, V.O.C., min. cukernatost 15° ČNM
Toto víno musí být vyrobené v určité oblasti a jen typických odrůd pro tuto danou oblast. Musí splňovat požadavky pro jakostní vína.