1. Jídlo a víno by k sobě mělo ladit jak barevně, tak i chuťově.
2. Pokud máme víno jako součást pokrmu, pak k tomuto pokrmu podáváme stejné víno.
3. Bílá vína servírujeme před červenými víny.
4. Mladá vína podáváme vždy před víny vyzrálými.
5. Lehká vína podáváme před těžkými víny.
6. Suchá vína vždy podáváme před sladkými víny.
7. K lehkým jídlům se zpravidla hodí lehká bílá vína.
8. K vydatný a těžkým jídlům servírujeme plnější nebo vyzrálejší bílí vína nebo červená lehká vína.
9. K tmavým a kořeněným pokrmům servírujeme červená vína.
10. Ke sladkým moučníkům, dezertům, ovocným salátům podáváme sladká bílá vína nebo růžová vína.
11. K místním pokrmům servírujeme místní zemská vína.
12. Slané jídlo a sladké víno se k sobě nehodí, není to vyrovnaná kombinace.
13. Houbové pokrmy jsou vhodné k červeným vínům typu Rulandské Modré.